Op vakantie met de kinderen, heeft u de toestemming?

Na maanden van thuiswerken en thuisonderwijs is het iets waar u reikhalzend naar uitkijkt: de vakantie. Nu de grenzen langzaamaan weer opengaan en het reisadvies voor veel populaire Europese vakantiebestemmingen is gewijzigd naar ‘code geel’ lijkt niets in de weg te staan aan die welverdiende buitenlandse vakantie met de kinderen.

Alles klaar voor deze welverdiende vakantie? Reisdocumenten: check! Reisverzekering: check! Het betreffende gebied heeft geen oranje of rood reisadvies: check! Zwemkleding: check! Voldoende speelgoed voor de kinderen en een ontspannend boek voor uzelf: check! Maar vergeet u niet iets? Heeft u de vereiste (schriftelijke) toestemming van de andere gezaghebbende ouder om met de kinderen naar het buitenland te reizen?

Geen toestemming, gewoon gaan?

Nu horen wij als antwoord op deze vraag regelmatig “ik ga gewoon, ik laat mijn ex echt niet bepalen of ik met onze kinderen op vakantie mag”. Toch is dit niet verstandig, want zonder toestemming van de andere ouder met gezag kunt u zich schuldig maken aan internationale kinderontvoering. Dit kan niet alleen ernstige gevolgen hebben voor uw vakantie, maar ook voor het contact met de kinderen daarna en is daarnaast strafbaar. Daarbij is het mogelijk dat u de grens überhaupt niet over komt als u de vereiste documenten niet aan de marechaussee kunt laten zien.

Wat kunnen wij voor u betekenen

Weigert de andere ouder de toestemming te verlenen, bijvoorbeeld omdat hij of zij de reis niet (meer) verantwoord vindt vanwege corona? Neem dan snel contact op met Nolet Advocaten. Wij kunnen samen met u het gesprek aangaan met de andere ouder. Blijft hij of zij de toestemming weigeren? Dan kunnen we de rechter in een spoedprocedure vragen vervangende toestemming te verlenen. De rechter zal dan de belangen en zorgen van beide ouders tegen elkaar afwegen en daarbij de belangen van de kinderen een eerste overweging moeten laten vormen.

Inmiddels is er een veelvoud aan procedures gevoerd over vervangende toestemming voor een buitenlandse vakantie in ‘corona-tijd’. Ervan uitgaande dat er geen andere grote bezwaren zijn tegen de voorgenomen reis, volgt de rechtbank – kort samengevat - hierbij de reisadviezen van de rijksoverheid en verleent de vervangende toestemming onder de voorwaarde dat in het land van bestemming geen negatief reisadvies geldt. Wanneer sprake is van een doorreis, kan de rechter bijvoorbeeld bepalen dat de vervangende toestemming wordt verleend onder de voorwaarde dat steeds bij overschrijding van de grens van het ene naar het andere land geen sprake mag zijn van een code oranje of rood in het betreffende gebied. Uiteraard dient men zich ter plaatse te houden aan de daar geldende maatregelen en beperkingen en passende actie te ondernemen wanneer het reisadvies tijdens het verblijf wijzigt.

Neem vrijblijvend contact op

Kortom, weigert de andere ouder u toestemming te verlenen voor een buitenlandse vakantie met de kinderen en/of de reisdocumenten van de kinderen af te geven, neem dan snel en vrijblijvend contact op met één van onze familierecht advocaten voor deskundig advies en bijstand. Dan zorgen wij dat u kunt genieten van uw welverdiende vakantie, mét de kinderen.

Familierecht

Contactinformatie

Laan van Nieuw Oost-Indië 133
2593 BM Den Haag

Postbus 95556
2509 CN Den Haag

Tel: 070 347 01 11

Kennismaken

High Trust
Dit kantoor werkt op basis van High Trust samen met de Raad voor Rechtsbijstand.
Nederlandse Orde van Advocaten
Nolet Advocaten is een door de Nederlandse Orde van Advocaten erkende opleidingsinstelling.