Hoger beroep tegen een beslissing tot tenuitvoerlegging van een voorwaardelijke straf (TUL) blijft mogelijk onder de nieuwe wet USB.

De nieuwe wetgeving die per 1 januari 2020 in werking is getreden, riep al direct een voor de praktijk belangrijke vraag op. Was er nu wel of niet een mogelijkheid om in hoger beroep te komen tegen een beslissing tenuitvoerlegging van een voorwaardelijke straf. Op 18 februari 2020 had de Procureur Generaal bij de Hoge Raad al geconcludeerd dat dit wel zou moeten kunnen.

Op 6 maart 2020 oordeelde de Hoge Raad dat, hoewel het niet expliciet in de nieuwe wet USB is opgenomen, hoger beroep tegen de beslissing tot tenuitvoerlegging van een voorwaardelijk opgelegde straf na een nieuw strafbaar feit mogelijk blijft.

Deze uitspraak is belangrijk voor cliënten die naast een dagvaarding voor nieuwe strafbare feiten met een vordering tenuitvoerlegging van een eerdere voorwaardelijke straf worden geconfronteerd. De TUL wordt niet direct tenuitvoergelegd.  Het is fijn dat er in deze kwestie snel duidelijkheid is gegeven!

Bekijk hier de volledige uitspraak van de Hoge Raad

Juridische vragen over een strafzaak?

Voor al uw vragen over over een strafzitting, politieverhoor of een TUL kunt u vrijblijvend contact opnemen met een van onze strafrecht advocaten. Stel uw vraag via het getoonde reactieformulier of bel direct 070 - 347 01 11.

Stel uw vraag aan Nolet Advocaten

Ontvang vrijblijvend antwoord van hét gerenommeerde advocatenkantoor uit Den Haag.

Naam: *
 
Telefoon: *
 
E-mailadres: *
 
Uw vraag: *
 
 
 

Contactinformatie

Laan van Nieuw Oost-Indië 133
2593 BM Den Haag

Postbus 95556
2509 CN Den Haag

Tel: 070 347 01 11

Kennismaken

High Trust
Dit kantoor werkt op basis van High Trust samen met de Raad voor Rechtsbijstand.
Nederlandse Orde van Advocaten
Nolet Advocaten is een door de Nederlandse Orde van Advocaten erkende opleidingsinstelling.