Indien een kind is geboren tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap, dan geldt volgens de wet dat er van rechtswege een familierechtelijke betrekking bestaat tussen de man en het kind. De man wordt dan automatisch juridisch vader van het kind. Toestemming voor erkenning door de moeder is dan niet nodig.

Online erkennen via uw gemeente

Indien u niet bent gehuwd of geen sprake is geweest van een geregistreerd partnerschap, dan kunt u het juridisch vaderschap over uw kind alsnog verkrijgen, indien de moeder van uw kind instemt met een verzoek tot erkenning. Erkenning op deze wijze kan in de meeste gevallen eenvoudig online worden geregeld via de website van de gemeente waar uw kind is geboren.

Zonder erkenning geen juridisch vader worden

In de praktijk komt het geregeld voor dat er geen sprake is geweest van een huwelijk of geregistreerd partnerschap en de man het kind niet heeft erkend. Pas na het verbreken van de relatie worden de gevolgen hiervan duidelijk. Indien de moeder haar toestemming tot erkenning niet wil geven, kan dit voor de vader tot problemen leiden. Zonder erkenning zal de man namelijk geen juridisch vader worden. Het kind wordt hierdoor bijvoorbeeld geen erfgenaam van de man en het kind kan dan niet de geslachtsnaam en de nationaliteit van de man krijgen. Zonder erkenning heeft de man voorts doorgaans een minder sterk recht op omgang met zijn kind.

Bent u:

  • niet getrouwd geweest met de moeder van uw kind, of
  • is er geen sprake geweest van geregistreerd partnerschap, en
  • wil de moeder van uw kind niet meewerken aan toestemming voor de erkenning?

Het is in dat geval raadzaam een beroep te doen op de gespecialiseerde personen- en familierecht advocaten van Nolet Advocaten. Als de moeder blijft weigeren om toestemming voor de erkenning te geven dan kan er namens u een procedure worden gestart. In dat geval wordt de rechter verzocht vervangende toestemming te verlenen voor de erkenning van uw kind. Op die manier kunt u alsnog juridisch vader worden en aanspraak maken op uw rechten als vader. Voor deze procedure is een advocaat verplicht.

Advocaten familierecht Familierecht

Stel uw vraag aan Nolet Advocaten

Ontvang vrijblijvend antwoord van hét gerenommeerde advocatenkantoor uit Den Haag.

Naam: *
 
Telefoon: *
 
E-mailadres: *
 
Uw vraag: *
 
 
 

Contactinformatie

Laan van Nieuw Oost-Indië 133
2593 BM Den Haag

Postbus 95556
2509 CN Den Haag

Tel: 070 347 01 11

Kennismaken

High Trust
Dit kantoor werkt op basis van High Trust samen met de Raad voor Rechtsbijstand.
Nederlandse Orde van Advocaten
Nolet Advocaten is een door de Nederlandse Orde van Advocaten erkende opleidingsinstelling.