Afstamming: erkenning en vaderschap

Er moet onderscheid worden gemaakt tussen het juridisch ouderschap en het biologisch ouderschap. De biologisch ouder is de ouder uit wie het kind is ontstaan. De juridisch ouder is wettelijk gezien de ouder van het kind en heeft  rechten en plichten ten aanzien van het kind. In het wetboek staat de juridisch ouder centraal.

Juridische moeder van het kind

Volgens de wet is de moeder van het kind de vrouw waaruit het kind is geboren. Zij wordt de juridisch moeder. Dit is over het algemeen redelijk eenvoudig vast te stellen. Bij relaties met twee moeders of bij draagmoederschap wordt dit echter een punt van aandacht. Overigens is commercieel draagmoederschap nog steeds bij wet verboden. Tot 1 april 2014 diende de vrouwelijke partner via een omslachtige adoptieprocedure in relatie tot het kind te komen. Sinds 1 april 2014 is de wet gewijzigd en kan de vrouwelijke partner het kind op eenzelfde wijze als de vader erkennen.

Automatisch vaderschap bij huwelijk met de moeder van het kind

Bij het vaststellen van het vaderschap is het van groot belang of de man gehuwd is met de moeder van het kind. Als zij gehuwd zijn ten tijde van de geboorte, zal de echtgenoot automatisch de vader van het kind worden en worden belast met het gezamenlijk gezag. Ook de man die niet de biologisch ouder is maar wel met de moeder is gehuwd zal de vader worden van het kind. De mogelijkheid bestaat om deze situatie via een verzoek aan de rechter te wijzigen.

Erkenning van het kind

Als de vader niet gehuwd is met de moeder van het kind, kan hij het kind erkennen. Indien de moeder de toestemming tot erkenning weigert, kan de rechter verzocht worden het vaderschap vast te stellen of vervangende toestemming te verlenen voor de erkenning. De erkenning van een kind betekent nog niet dat de vader ook de wettelijk vertegenwoordiger is van het kind, daarvoor dient het gezag geregeld te worden. Onze advocaten gespecialiseerd in personen- en familierecht geven u graag advies.

Stel uw vraag aan Nolet Advocaten

Ontvang vrijblijvend antwoord van hét gerenommeerde advocatenkantoor uit Den Haag.

Naam: *
 
Telefoon: *
 
E-mailadres: *
 
Uw vraag: *
 
 
 

Contactinformatie

Laan van Nieuw Oost-Indië 133
2593 BM Den Haag

Postbus 95556
2509 CN Den Haag

Tel: 070 347 01 11

Kennismaken

High Trust
Dit kantoor werkt op basis van High Trust samen met de Raad voor Rechtsbijstand.
Nederlandse Orde van Advocaten
Nolet Advocaten is een door de Nederlandse Orde van Advocaten erkende opleidingsinstelling.