Ongewild in de media

Strafzaken en media gaan tegenwoordig hand in hand. Kranten, TV, internet, social media, weblogs: alles wat met strafrecht te maken heeft is “hot”. Ook het Openbaar Ministerie wil tegenwoordig graag op de voorgrond treden en zoekt de media zelf actief op.

Verdachte in een strafzaak

Als u verdachte bent in een strafzaak loopt u tegenwoordig dus een groot risico dat u met naam en toenaam en vaak ook met foto en al in de media verschijnt. Als uw gegevens eenmaal op internet zijn verschenen is het heel lastig deze er later weer af te krijgen.

Gevolgen van onrechtmatige publicatie

De strafrechter kan rekening houden met het feit dat u als verdachte ongewild in de media bent verschenen en, als het feit bewezen wordt, een lagere straf opleggen. Dat de strafrechter dit zal doen is echter geen zekerheid. Bovendien, als u onschuldig bent, en dus wordt vrijgesproken, heeft u natuurlijk niets aan een strafkorting. Men zal al snel denken: waar rook is, is vuur. Dit kan grote gevolgen hebben voor u en uw gezin, maar bijvoorbeeld ook problemen geven op uw werk.

Recht op privacybescherming

Nolet Advocaten vindt dat strafzaken in beginsel in de rechtszaal thuishoren en zo weinig mogelijk in de media. Hierop bestaan wel uitzonderingen. Bijvoorbeeld indien het nodig is tegenwicht te bieden aan informatie die door het Openbaar Ministerie is verstrekt. Maar ook in die gevallen heeft u er als verdachte recht op dat uw privacy wordt beschermd.

Wat te doen bij onrechtmatige publicatie?

Iedereen die over u publiceert, of uw gegevens openbaar maakt, dient zich aan strenge regels te houden die uw privacy beschermen. Als deze regels worden overtreden komen onze mediarecht advocaten in actie. Tegen journalisten zullen wij een klacht indienen bij de Raad voor de Journalistiek. Tegen anderen starten wij, indien mogelijk, een kort geding of een civiele procedure. Uiteraard nadat wij hebben geprobeerd de onrechtmatige publicatie zo snel mogelijk ongedaan gemaakt te krijgen. In de meeste gevallen heeft u recht op schadevergoeding. Hierin staan wij u uiteraard bij. Ook is het verstandig de onrechtmatige publicatie te laten verwijderen van internet. Ook hierin kunnen wij u bijstaan.

Gefinancierde rechtshulp

Indien u onvoldoende geld en/of middelen heeft om de advocaat zelf te betalen komt u in beginsel in aanmerking voor gefinancierde rechtshulp, ook wel “pro deo” hulp genoemd. In die gevallen zullen wij namens u bij de Raad voor Rechtsbijstand een toevoeging aanvragen. U hoeft bij afgifte van de toevoeging dan slechts een eigen bijdrage te betalen.

Doe een beroep op specialist mr. F.P. Holthuis

Als u negatief in de publiciteit bent gekomen bent u bij mr. Holthuis in goede handen. Strafrechtadvocaat Holthuis heeft met succes vele procedures gevoerd bij de Raad voor de Journalistiek, tegen journalisten als Peter R. de Vries, en tegen media als het Algemeen Dagblad en Geenstijl. Leg uw zaak vrijblijvend aan hem voor via het getoonde reactieformulier of bel direct 070 347 01 11.

Stel uw vraag aan Nolet Advocaten

Ontvang vrijblijvend antwoord van hét gerenommeerde advocatenkantoor uit Den Haag.

Naam: *
 
Telefoon: *
 
E-mailadres: *
 
Uw vraag: *
 
 
 

Contactinformatie

Laan van Nieuw Oost-Indië 133
2593 BM Den Haag

Postbus 95556
2509 CN Den Haag

Tel: 070 347 01 11

Kennismaken

High Trust
Dit kantoor werkt op basis van High Trust samen met de Raad voor Rechtsbijstand.
Nederlandse Orde van Advocaten
Nolet Advocaten is een door de Nederlandse Orde van Advocaten erkende opleidingsinstelling.